Платен е откуп за свободата на 10-годишната дъщеря на Евелин Банев. Това е потвърдила майката на детето Моника Добринова.

Близките на момиченцето са чакали два дни, след като са били предадени парите на нападателите, преди Лара Банева да бъде освободена, съобщава БНТ.

Времето от предаването на откупа до връщането на детето е било изключително напрегнато и за семейството и за антимафиотите, работещи по случая.

Похитителите са се държали добре с дъщерята на Брендо. Разрешавали са на Лара да рисува и да гледа телевизия.

Te са имали стратегия да я накарат да се чувства комфортно, разказа преде bTV разследващият журналист от „24 часа" Блага Георгиева.

С Лара е контактувал мъж с покрито лице, който се държал добре с нея, посочи още тя. Похитителите са обяснили на момичето, че не е отвлечено, а е скрито на сигурно място заради опасения за сигурността й, свързани с баща й. „Историята е звучала достоверно за 10-годишно дете", посочи Георгиева.

„Още при планирането на отвличането похитителите са знаели, че Лара ще прекара при тях дълго време. Тъй като става дума за дете, ако психическото и физическото му състояние се влоши, това ще затрудни много и тях", обясни журналистът.

Лара е държана в стая с прозорци и е можела да гледа по телевизията каквото пожелае с изключение на новинарски емисии, разказа още Блага Георгиева.

Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията предположи, че е възможно да е сформирана нова група за отвличания от типа на "Наглите".
"Най-вероятната и с най-големи последици, бих казал, за хората, които сме в тази страна, е такъв тип нов тип група "Наглите" или старо парче от "Наглите". Виждаме много професионално отвличане", коментира Безлов.

Припомняме, отвлечената дъщеря на Евелин Банев-Брендо Лара бе освободена малко преди 22.00 часа в неделя 21 април, след като прекара близо месец и половина в плен на похитителите си. При отвличането бе прострелян шофьорът, който трябваше да я закара на училище.

10-годишната Лара е била оставена близо до 6-то РУ на МВР в София, на бул. "Братя Бъкстон". Слязла е от сив Volkswagen Golf, след което сама отишла до сградата на полицията.
Веднага след като е предадена на майка й, с нея са разговаряли психолози.

По непотвърдена до момемнта информация за освобождавеането на момичето е бил платен откуп в размер на 500 000 евро.