Основната цел на съдебната реформа, точно в десетката, е прокуратурата. Причината е, че е прекалено неудобна на част от политическия спектър. Това заяви в интервю за БНР главният прокурор Сотир Цацаров. Именно защото е прекалено неудобна, този политически спектър се опитва да я преформатира според собствените си разбирания, обясни Цацаров.

По думите му в много случаи тези разбирания не съвпадали нито с Конституцията и закона, нито с неговите лични разбирания. Според Цацаров резултатът не бивало да се възприема като тотална, трагична или друга атака към главния прокурор. Просто такава била играта в момента.

Обвинител номер 1 изтъкна, че прокуратурата е страна в наказателния процес, независимо от твърденията за свръхвъоръженост на прокуратурата с правомощия. Той е категоричен, че не бива да се допуска изкуствено създадено вражеско разделение между прокуратурата и съда. Тези две части на съдебната власт не са врагове, но не са и партньори по закон. Противопоставянето на съд и прокуратура обаче било изключително вредно, подчерта Цацаров.

„Съдът е арбитърът. Прокуратурата е държавното обвинение. В уважението към съда прокуратурата трябва ясно да знае своето място и тя го прави. В същото време отговорността не е само на прокуратурата. Отговорността е обща”, обясни той.