Не считам прокуратурата за бухалка. Това каза Петко Петков от Камарата на следователите пред БНТ. Следователят настоя, че езикът на омразата отдавна трябва да е отминал. 

Следователите трябва да поставят своите искания за устройствения закон и за реформата, според него. Когато се прави реформа, преди това трябва да бъде направен анализ какво се очаква от тази реформа, подчерта Петков и посочи, че в предвижданата реформа няма независимост на съдебната власт. Предвижда се съдебната власт да се командва от политиците, според него.

Също така според Петьо Петков предлаганата съдебна реформа няма да доведе до нещо по-добро. За мен категорично реформа трябва да има, посочи Петко Петков и очаква аргументите на следователите да бъдат чути.

Все пак Петков заяви, че прокуратурата и следствието категорично дължат отговори на обществото за Нотариуса и Пепи еврото. По-добре е да няма кръгове, а е лошо, ако съдим по снимките, коментира той за аферата в Митниците.

Според Петков доказателствата трябва да се анализират.

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

Някои от промените не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Припомняме, че след провала на ротацията в изпълнителната власт и насрочването на поредните предсрочни парламентарни избори, прокуратурата, следствието и различни присъдружни организации масирано започнаха да изпращат становища, с които отхвърлят замислените до този момент промени в съдебната система. Вчера административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова изпрати от името на прокурорите в СГП обобщено становище по проекта на Закон за съдебната власт (ЗСВ), а срокът за обществено обсъждане на проектозакона вече бе удължен от служебния министър Мария Павлова до до 7 май 2024 г.

За нов Закон за съдебната власт след произнасянето на КС, настояват от СГП

За нов Закон за съдебната власт след произнасянето на КС, настояват от СГП

Илиана Кирилова вижда риск прокуратурата да бъде поставена под контрола на политическа конюнктура