ЕС и САЩ предприемат стъпки за придобиване или производство на ваксини срещу птичи грип H5N1, които биха могли да се използват за защита на изложени на риск както птици, така и работници - млекопреработватели, ветеринарни лекари и лабораторни техници, съобщиха правителствени служители. Според експертите по грип това може да ограничи заплахата от пандемия, предава Ройтерс.

Американски служители миналата седмица казаха, че прехвърлят ваксина от CSL Seqirus, която съответства много на текущия вирус в готови дози, което би осигурило 4,8 милиона дози ваксина. Европейски здравни служители казаха на Ройтерс, че водят преговори за придобиване на предпандемичната ваксина на CSL.

Канадските здравни служители казаха, че са се срещнали с GSK, производителя на канадските ваксини за сезонен грип, за да обсъдят придобиването и производството на предпандемична ваксина срещу птичи грип, след като капацитетът за производство на ваксини за сезонен грип бъде освободен. Други страни, включително Обединеното кралство, обсъждат как да процедират с предпандемичните ваксини, казаха учени.

Последните действия следват експлозивното разпространение на нов щам птичи грип, който се появи в края на 2020 г. и причини безпрецедентен брой смъртни случаи сред диви и домашни птици, и започна да заразява много видове бозайници. През март американски служители съобщиха за първото огнище на вируса при млекодайните говеда, което е заразило десетки стада в девет щата и двама работници в млекопреработвателните предприятия.

Има риск от разпространение на птичи грип по кравите чрез мигриращи птици от САЩ

Има риск от разпространение на птичи грип по кравите чрез мигриращи птици от САЩ

Огнища на вируса са установени в 9 американски щата

Американската администрация по храните и лекарствата е изчислила, че 20% от доставките на мляко в САЩ показват признаци на вируса, което показва, че е вероятно по-широко разпространение. Излагането на хора на вируса в птицевъдството и млекопроизводството може да увеличи риска вирусът да мутира и да придобие способността да се разпространява лесно сред хората.

"Всичките ни усилия трябва да бъдат съсредоточени върху предотвратяването на точно този риск", каза Матю Милър, съдиректор на Канадския център за готовност за пандемия в университета Макмастър. "След като имаме широко разпространени инфекции сред хората, ние ще имаме голям проблем."

Дискусиите относно използването на предпандемична ваксина се провеждат на правителствени нива и сред учени на редица места, включително в Обединеното кралство, каза Уенди Баркли, председател на грипната вирусология в Лондонския университетски колеж, който също изследва птичия грип за Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство.

Решението за това как и кога да се използва ваксината ще зависи от доказателства за повишено предаване, тежест на заболяването, случаи при хора без връзка със млечна ферма и мутации във вируса, каза главният заместник-директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ Нирав Шах.

Земеделският министър разпореди спешни мерки срещу птичия грип

Земеделският министър разпореди спешни мерки срещу птичия грип

Решения за здравето на хората