Група японски лекари предложи специална терапия за работещите в авариралата АЕЦ „Фукушима", които са изложени на риск от радиационно облъчване. Медиците призоваха специалистите да складират свои кръвни клетки, които в последствие могат да им бъдат трансплантирани, предаде "Франс Прес".

Техниката предвижда складирането на автологичните периферни кръвни стволови клетки (PBSC), на които предстои да се превърнат в кръвни. Тази техника се използва при лечението на рак, като чрез нея се повишава броят на кръвните клетки след лъчева терапия.

Предложението идва от 4 японски болници. "Очаква се процесът по пълното затваряне на реакторите да отнеме години. Рискът от случайно излагане на радиация нараства за работниците и складирането на техните PBSC ще стане още по-важно", пишат медиците в писмо до британски седмичник.

Те се оплакаха, че не срещат подкрепа от ядрената индустрия, която се опасява за репутацията си. Въпреки това, лекарите са категорични: "Този подход ще бъде и най-добрата защита за индустрията: ако се случи фатален инцидент с работещите в централата, целият сектор може да се срине".

Междувременно стана ясно, че компанията-оператор на централата "Токио Електрик" (ТЕПКО) ще изплати по 12 000 долара на всяко семейство и по 9 000 долара на самостоятелно живеещите жители на населени места в близост до "Фукушима", които се наложи да бъдат евакуирани заради ядрения инцидент.

Губернаторът на Фукушима разкритикува както действията на компанията, така и тези на правителството. Според него инцидентът все още не е приключил и пострадалите трябва да получат много по-големи обезщетения. Фермерите и рибарите в региона търпят огромни загуби, тъй като не могат да продават продукцията и улова си заради радиацията.