Съобщения в руските и чуждестранни медии за тежките наводнения от проливните дъждове в България, и в частност в района на Варна, в резултат на които загинаха 12 души, предизвикват безпокойство сред туристите, които планират почивката си в Албена, съобщава специализираното туристическо издание TourDom.ru.

Днес например ни позвъни туристка, която трябва утре да излети натам заедно с малкото си дете. Тя е притеснена от чутите новини, а официална информация за положението няма", разказа директорът на туристическата агенция „Надеждное" в Петрозаводск Андрей Федорович.

Подобни тревожни запитвания получават и други туристически фирми. Въпреки това агенциите успокояват, че бедствието не е засегнало непосредствено курортните зони.

Директорът от маркетинговия туроператор „Солвекс Травъл" Наталия Ротмистрова информира, че наводненията в България не пречат на летуващите, летищата работят в нормален режим, няма проблем с трансфера на туристи.

Тя поясни, че към момента не са получавали жалби от туристите, няма и случаи на анулирани почивки или заявки на клиенти за предсрочно завършване на почивките.

От българската компания „КИТТ" също съобщиха пред кореспондент на TourDom.ru, че обстановката в курортите е нормална.

Има някои пътища, на които е ограничено движението, в частност, властите съобщиха, че затварят пътя към летището от Албена, но проблемите се отстраняват. Времето разбира се не е много приятно, студено е, но прогнозите за следващите дни са благоприятни, трябва да се затопли", сподели събеседникът на руското издание.