Ирак Използването на обеднен уран във въоръжението на американските и британските войски, който воюваха срещу Ирак, може да доведе до сериозни заболявания и радиоактивно замърсяване на околната среда. Това се посочва в публикуван в австрийските медии доклад на западни специалисти в областта на медицината и ядреното въоръжение.

По думите на един от авторите на експертния доклад Хелън Калдикот, президент на Британския изследователски институт за ядрена политика, “последствия може да има както за войниците от антисадамовата коалиция, така и сред жителите на Ирак. Освен радиоактивното замърсяване на местностите, при хората може да се получи нарушаване на нормалните човешки функции.

По думите на Калдикот “американско-британската окупационна войска не взривиха градове, но ги замърсиха завинаги. Те нямат абсолютно никакво право да използват радиоактивно оръжие”.

Повечето изследователи, лекари и специалисти в областта на ядреното оръжие и за последствията от него изискват от САЩ и Великобритания пълен доклад за използването на обеднен уран във въоръжението на войските им не само по време на сегашната война срещу Ирак, но и за използването му по време на “Пустинна буря” от 1991 година, както и при бомбардировките на НАТО на териториите на бивша Югославия през 1990 година.