ИндонезияНай-малко 14 души загинаха при експлозия в луксозния хотел “Мариот” в индонезийската столица Джакарта, съобщи Би Би Си. Обгорените им тела били изнесени от вътрешността на хотела. Броят на ранените надхвърли 100, трима от тях са в тежко състояние.

Според очевидци, взривът е избухнал в основата на сградата, като е разрушил ресторанта и част от фоайето, голяма част от прозорците на фасадата са разбити от ударната вълна, нанесени са щети и на паркираните наблизо автомобили. След взрива на партерния етаж е възникнал пожар. Над 33-етажната сграда се стеле гъст черен дим.

Районът е отцепен. Свидетели са съобщили пред местно радио, че има много загинали. Повечето от загиналите и ранените са жители на Индонезия, сред пострадалите има двама американци, двама сингапурци, един новозеландец, един австралиец и гражданин на Холандия.

ИндонезияБеше мощен взрив, заявяват от полицията, но не можем да определим още дали е взривно устройство или нещо друго.

Министърът на отбраната на Индонезия заяви, че експлозията е причинена от кола бомба и очевидно става дума за терористичен атентат.

Този инцидент става два дни преди очакваната първа присъда срещу един от членовете на ислямската групировка Jemaah, обвинявана в организирането на терористичния акт в Бали.

5-звездният хотел "Мариот" е разположен в центъра на Джакарта, в район с много чужди посолства.