Финансови проблеми налегнаха Mall of Sofia след като CS Euroreal стана десетият имотен фонд в Германия, който замрази изтеглянето на вложения.

Следобед последваха два фонда на инвестиционното дружество Degi, съобщи „Ханделсблат", цитиран от money.bg.

Инвестиционният фонд Degi е собственост на Aberdeen Property Investor. Припомняме, в България компанията Degi в средата на октомври купи Mall of Sofia, като предстои сделката да бъде одобрена от антимонополната служба.

Днес фондовете Degi Europa и Degi International са замразили връщането на дяловото участие на клиентите си за срок от три месеца - след което изплащане на вложенията на инвеститорите все пак е възможно.

Заради проблемите на финансовите пазари през последните седмици са изтекли твърде много средства и се е стигнало до намаляване на ликвидността.

Преустановяването на изплащането на дяловите вноски тази седмица от многобройни отворени имотни фондове допълнително са утежнили ситуацията - посочва се в изявлението на компанията Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds.

В сделката за Mall of Sofia точната сума на покупката не се посочва, но се коментира цифрата 127.5 млн. евро. Говорител на компанията е говорил пред български медии, че гледа на страната ни като важна възможност за развитие на бизнеса на Degi.