Булгартабак холдинг На проведеното общо събрание на "Булгартабак холдинг" АД акционерите са гласували сумата от 10 320 174 лв. да се разпредели като дивидент за 2002 г., което прави брутен дивидент 1.40 лв. на акция.

Чистата печалбата на дружеството за 2002 г. е 22 933 720 лв., от тях 10% или 2 293 372 лв. се заделят за фонд "Резервен", а от останалата сума 50% или 10 320 174 лв. се разпределят като дивидент, съобщава Finance.news.bg.

Общо събрание на акционерите на "Булгартабак холдинг" АД взе решение Калоян Нинов и Никола Мирчев да излязат от борда на директорите, като на тяхно място в борда влизат Любомир Леков и Камелия Стоянова.

Двамата бяха предложени от упълномощен представител на Министерво на икономиката. Любомир Леков е съветник на икономическия министър Николай Василев, а Камелия Стоянова е юрист от Министерство на финансите.

Притежатели на над 10% от капитала на холдинга, в това число СИБанк, ТБ БЪлгария Инвест и Алианц дадоха други две предложения за съвета на директорите - Димитър Костов - изпълнителен директор на ТБ България Инвест и Светослав Божилов от СИБанк.

Същите акционери поискаха прекратяване на днешното общо събрание на тютюневия халдинг с цел на по-късен етап държавата да гласува за кандидатите, издигнати от притежателите на 10 - те процента, но това предложение беше отхвърлено.

Междувременно бе съобщено, че за председател на Съвета на директорите в борда на "Булгартабак" бе преизбран Румен Порожанова, а негов заместник остава Любо Леков.