КНСБ настоява за извънредно заседание на т. нар. Тристранка, която включва работодатели, синдикати и правителство.

Поводът са предложения на работодателските организации за облекчаване на административната тежест на бизнеса. Тези идеи обаче реално касаят трудовото законодателство и са свързани с отнемане на права на работещите, смятат от КНСБ.

Лидерът на синдиката Пламен Димитров и вицето му Чавдар Христов бяха на посещение в Хасково, информира Дарик.

Сред предложенията, от които синдиката се възмущава, е двама работодатели да имат право с договор помежду си да си изпрщатат висококвалифицирани специалисти.

„Тук става дума за узаконяване на едно право някой друг да разполага с моята свободна воля, без аз да мога да кажа нищо", коментира Чавдар Христов от КНСБ.

Друга възмутителна идея според КНСБ е облекчаването на режима за наемане на непълнолетни и намаляване на платения отпуск на жени в майчинство.

КНСБ са притеснени и от предложенията за отпадане на допълнителното трудово възнаграждение за стаж, отпадането на класа „прослужено време", да се върне възможността за прекратяване на трудовите договори на работници в пенсионна възраст, отпадане на заплащането от страна на работодателите на първите три дни от отпуската по болест.

Тези идеи са предложени зад гърба на социалните партньори и са скандални и неприемливи, коментира лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Колегата му ги определи като „капитализъм от времето на Дикенс".

От КНСБ все пак са съгласни с една идея - въвеждането на електронни трудови книжки, но според тях тя тябва да бъде внимателно разгледана.