правителство Да се създаде междуведомствена работна група, която да координира дейността по участието на българския бизнес в процеса на следвоенното възстановяване на Ирак, ще решава кабинетът на днешното си заседание, съобщиха от правителствената информационна служба.

Целта й ще бъде да защитава икономическите интереси на българските фирми, които ще се включат като подизпълнители на проекти в Ирак.

Председател и национален координатор ще бъде заместник-министърът на икономиката Милен Керемедчиев. Групата ще осъществява координацията на дейността по участието на българския бизнес в процеса на следвоенното възстановяване на Ирак. Тя ще подпомага връзките между бизнеса и компетентните ведомства, включително държавните институции.

Създава се също и експертна група за връзка с офиса на САЩ за хуманитарна помощ, която ще съдейства за участието на български представители на бизнеса при доставките на стоки и услуги и във възстановителните работи в Ирак. В групата влизат представители от министерствата на външните работи, икономиката и отбраната.

Първоначално експертната група ще бъде разположена в Кувейт. По-нататъшното й разположение ще се координира с властите на САЩ. Членовете на експертната група ще бъдат с дипломатически ранг.

В новосъздадената междуведомствена група ще влязат представители от Министерствата на външните работи, на енергетиката и енергийните ресурси, на земеделието и горите, на регионалното развитие и благоустройството, на отбраната, на труда и социалната политика и петима представители на Министерството на икономиката