Летният туристически сезон ще бъде удължен до края на октомври месец. Новината съобщи туристическият министър Николина Ангелкова на брифинг пред журналисти за стартирането на активния летен туристически сезон от 1 юли.

Тя напомни, че България първа отворила своите граници за 29 държави от 1 юни, като от 15 юни те вече са над 30. Ние не сме спирали да бъдем в непрекъсната комуникация с управителите на туроператорските агенции, обясни Ангелкова. Тя се надява на добър туристически сезон.

Ангелкова посочи, че първите потвърдени чартърни полети на 26 юни са за летище "Бургас" от Амстердам. Другите полети са от различни градове от Германия. За летище "Варна" първите чартърни полети от пазар Германия са за 29 юни.

Ангелкова насочва усилия за късен летен сезон със старт от 1 юли

Ангелкова насочва усилия за късен летен сезон със старт от 1 юли

Създават Европейски компенсационен фонд при пътуванията

От 25 юни до края на септември месец планираните чартърни полети за летище "Бургас" са над 10 600. За летище "Варна" са над 6 400 към настоящия момент. Очакват се полети и от Полша, Черхия, Нидерланция, Русия, Украйна, Молдова и Турция.

Тя очаква от следващата седмица да започне постепенно раздвижване на полетната програма на всички основни туроператори и авиопревозвачи на българския пазар.

Повече гърци дошли у нас отколкото българи в Гърция, според Ангелкова

Повече гърци дошли у нас отколкото българи в Гърция, според Ангелкова

Равностойност на туристическия поток отчита Министерство на туризма

Абсолютно всички ще се постараят да положат необходимите условия и усилия да предложат качествен туристически продукт, увери Ангелкова и предупреди, че контролът в тази връзка ще бъде безкомпромисен.

Между 60-70% от хотелите се декларирали, че ще отворят за летния туристически сезон, отчете Ангелкова.