България предлага преговорите за АЕЦ "Белене" да бъдат замразени за три месеца, съобщи енергийният министър Трайчо Трайков пред журналисти по време на енергийна конференция, посветенa на деня на българската енергетика.

Няма краен срок за АЕЦ "Белене", има срок на поредното допълнение към едно споразумение от 2008 г., а с приключването на срока до 30 юни това, което ние предлагаме е да има тримесечен срок на замразяване на преговорите заради огромната работа, която трябва да се свърши, обясни той, цитиран от money.bg.

По думите на Трайков страната ни иска да получи най-подробна информация за цената на проекта и информация за безопасността на централата. През тези три месеца няма да се преговаря, като срокът започва да чете от 1 юли. Преговорите за АЕЦ "Белене" ще бъдат подновени в края на септември, обясни енергийният министър.

Трайков каза още, че до момента предлаганата цена от руснаците за строителството на втората ни атомна централа, не ни удовлетворява. В рамките на тези три месеца може да се пише договор за централата, но няма да се водят никакви преговори, коментира той.

Според последното допълнително споразумение НЕК и руският изпълнител "Атомстройекспорт" трябваше на 1 юли тази година да подпишат окончателен договор за изграждането на втората ни атомна централата. Преди дни обаче руският министър на енергетиката Сергей Шматко съобщи, че Русия ще даде на България още два-три месеца за приключване на преговорите по основния договор за строежа на "Белене", включително нейната цена.

Ще продължи работата с руските партньори на България, но ключови сега са преговорите с "Арева" и "Уестингхаус" като начин за диверсификация на енергийните източници. Идеята за изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" обаче не конкурира "Белене", разясни още Трайков.

Министърът посочи, че се очаква през следващата седмица да стане известен новият шеф на Националната електрическа компания (НЕК). За поста се борят четири имена, като е възможно НЕК да има двама изпълнителни директори.

Ще се правят и нови сеизмични проверки за сигурността на втората ни атомна централа, каза Владимир Каролев, управляващ директор, Балканска консултантска компания. Той посочи, че ако анализите на банката консултант HSBC покажат че има смисъл от строителството на централата, изливането на първия бетон ще започне през март 2012 г.

Според Каролев това е изгоден срок за България, защото животът на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" изтича през 2017 и 2019 година, но могат да продължат да работят още 5-7 години. В същото време строителството на АЕЦ "Белене" ще отнеме не по-малко от 8 години, което означава, че към 2020 г. ще имаме нова мощност при все още работещи реактори на АЕЦ "Козлодуй", коментира Каролев.

HSBC ще бъде готова с доклада си за съдбата на "Белене" в края на август. Според Каролев големият проблем при проекта е, че досега не са извършени необходимите анализи. Той дори коментира, че предишните преговарящи са били с „полусвалени гащи" пред руснаците.