С приветствие на служебния премиер Гълъб Донев откри новата учебна академична година 2002/2023 г. в УНСС. Ректорът проф. Димитър Димитров приветства новия випуск и официалните гости и даде думата на министър-председателя. В словото си пред събралите се в зала "Максима" Донев открои, че 95% от студентите на УНСС се реализират успешно и изнесе реч, с която пожела младите хора да са "успешни лидери".

Същите думи той написа и в златната книга на университета,

От своя страна ректорът на УНСС Димитров изтъкна, че Гълъб Донев е 10-ият премиер, излъчен от университета.

МОН се надява на изцяло присъствена учебна година

МОН се надява на изцяло присъствена учебна година

Събрали са информация кои училища с какво гориво се отопляват

Той се похвали с изграждането на дигитален университет, открит стартъп хъб и изграждането на фигура на "уеб студент". Ректорът добави, че е изградена онлайн инфраструктура към целия студентски живот. Тази година УНСС се хвали и с ръст на новоприетите студенти, дори и при платените специалности. Университетът за национално и световно стопанство е изградил и 14 съвместни магистърски програми с други университети, от Китай, американския щат Илинойс, 6 дигитални класни стаи, 2 дигитални лаборатории. Димитър Димитров посочи и добрата връзка на УНСС с банките и бизнеса, както и стажантските програми с тях.

След откриването премиерът Гълъб Донев участва в поднасянето на венци и цветя пред паметника на проф. Стефан Бобчев, основател и първи ректор на висшето учебно заведение.

На церемонията присъстваха още министърът на е-управлението Георги Тодоров и на икономиката Никола Стоянов. Протече и дигитален поздрав от лондонски университет, с който УНСС си сътрудничи.

717 000 ученици посрещат първия учебен ден в страната

717 000 ученици посрещат първия учебен ден в страната

Учебната година ще стартира присъствено навсякъде

По-късно от Министерството на икономиката и индустрията разпространиха съобщение за участието на Никола Стоянов в церемонията. По думите на икономическия министър за учебната 2022/2023 г. 90 работодатели са изразили готовност да наемат студенти в 13 професионални направления и да разкрият работни места за 730 студенти. Министерството е предоставило възможност на национално представителните работодателски организации да изпратят предложения за специалности за учебната 2022/2023 г., в които работодателите изпитват недостиг на квалифицирани кадри и същевременно проявяват интерес към това да инвестират необходимото време и средства за обучение чрез практика на своите кадри. Сред най-търсените специалности в професионално направление "Икономика" са: Стопанско управление, Търговия, Логистика и Индустриален мениджмънт.

От икономическото министерство отбелязват, че УНСС обучава кадрите за някои от най-добре платените специалности. Например, най-високата средна месечна заплата в сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти" стига до 4208 лв. В сектор "Финансови и застрахователни дейности" средното възнаграждение на месец е 2 749 лв.