Увеличението на цената на електроенергията от 1 юли ще бъде около 2% и гражданите не бива да се притесняват. Това заяви председателят на регулатора Иван Иванов на брифинг, който цели именно да спре спекулациите по темата.

Иванов подчерта, че по никакъв начин иска спекулациите да доминират в медиите, а гражданите да изпитват тревога и притеснения от бъдещето решение на КЕВР.

Иванов обясни, че все още не може да се каже точния процент на увеличение, тъй като проверките на заявленията все още не са приключими и експертите в КЕВР правят изчисления.

Във всеки случай увеличението от 2% ще е най-малко от последните години - за сравнение, 2023 г. това се е случило с 4.7%, а през 22 - 4.3%.

От АЕЦ Козлодуй са оттеглили искането си с по-високата цена, която предизвика обществено, а и политическо напрежение, и са внесли повторно, но ново заявление за следващия регулаторен период, като има почти пълно съвпадение с миналогодишната поискана цена: 69.77 стотинки, а сега 69.14 стотинки.

Затова и Иван Иванов не вижда никакво основание КЕВР да се произнася с решение за цена, различна от миналата при такава пренебрежимо малка разлика.

ПП-ДБ: Няма да подкрепим правителство със стария модел на управление

ПП-ДБ: Няма да подкрепим правителство със стария модел на управление

Искаме изслушване на министъра на енергетиката за цената на тока

С изявлението си Иван Иванов счита темата за цената на тока от АЕЦ "Козлодуй" за изчерпана.

Иванов увери и че КЕВР винаги в своите решения отчита обществения интерес, който е ръководен за регулатора.

Припомняме, че във връзка с очакванията за драстично повишение на цената на тока на извънредноъо заседание на парламента за увеличението на пенсиите от БСП неуспешно се опитаха да инициират изслушване на Иван Иванов. В последствие от ПП-ДБ обявиха, че събират подписи за изслушване в Народното събрание другата седмица на енерния министър в служебния кабинет Владимир Малинов. ГЕРБ-СДС и ДПС ги изпревариха и внесоха подкрепено с нужните подписи искане извънредното заседание за тока да е още същата вечер и на него да бъдат изсушани зам.-министърът на енергетиката и председателят на КЕВР. То обаче не се състоя след три неуспешни опита да бъде събран кворум.