Бюджет 2014 вече е факт, а парите на държавата за предстоящите дванадесет месеца са разпределени.

Близо седмица отне на народните представители да разгледат, обсъдят и гласуват на второ четене всичките 96 члена от бюджета за следващата година и направените към тях предложения. Очаквано повечето направени искания за промени между първо и второ разглеждане бяха с автори от опозицията от ГЕРБ и по-голямата част от тях не успяха да минат в пленарна зала.

Хронологията на приемането на Бюджет 2014 обаче изглежда по този начин. Дебатите започнаха точно в 11.00 часа на извънредно заседание във вторник - 3 декември, като целият ден премина единствено в спорове и разглеждане на предложения само по първи член и нито едно гласуване.
Срядата като ден на опозицията започна с решение за създаване на анкетна комисия за случая с военното летище в Божурище, премина през други теми и приключи отново само с дебати по предложенията на член 1. Гласуването бе все още мираж. Така народните избраници загубиха два свои работни дни единствено и само в караници, думи и никакъв резултат.

Два дена, 240 народни представители, нито един приет член.

Четвъртъкът обаче започна ударно, като депутатите приеха този най-важен от бюджета член, а именно заложените приходи и разходи. Гласуването продължи в пълна пара, а ентусиазмът на народните представители ги накара няколко пъти да си удължат работното време и да напуснат сградата на властта малко преди 00.00 часа.
По тъмно, след няколко игри с кворума и поименно преброяване на присъстващите в пленарна зала бяха окончателно приети парите на всички министерства, на общините и на спецслужбите. Така само за един ден Бюджет 2014 бе преполовен.

В празничния петък, в който отбелязвахме Никулден, народните представители отново мислиха значително по-малко за парите ни за догодина. Близо три часа депутатите си изгубиха в дебатиране и демонстрация на духовитост и витиевата риторика относно предложението на ГЕРБ за отстраняване на зам.-председателя на Народното събрание Мая Манолова. Бившите управляващи се почувстваха засегнати от начина на водене на дебатите на Бюджет 2014 именно от "червената" депутатка. Тя обаче оцеля в завихрената от опозицията буря.

Петък пропусна обичайния парламентарен контрол и народните избраници продължиха да гласуват член след член от бюджета. Те все пак приключиха точно в 14.00 часа, като си поставиха за цел да работят извънредно през цялата идна (настояща, б.р.) седмица.

Днес, готови за работа отпочиналите и хапнали риба депутатите, бързо преминаха през около 30 члена на Бюджета, като обсъдиха по-сериозно връщането на данък общ доход на всички българи, които получават минимална работна заплата. След като бе дебатирано и последното преходно или заключително разпореждане, Бюджет 2014 бе окончателно приет.

Това се случи обаче в отсъствието на финансовия министър Петър Чобанов, който напусна сградата на парламента около час преди това. Все пак финансовият министър заслужава похвала за това, че изслуша търпеливо всички дебати по бюджета за следващата година, дори и тези в късните часове на денонощието.

Протестите и гражданското недоволство, станали като ежедневие в столицата ни, не пропуснаха и тази стъпка на управляващите. В четвъртък пред главния вход на сградата на властта недоволни студенти, обявили се за "ранобудни", отново напомниха за съществуването си, изкрещяха силно "Оставка" и поритаха предпазната стена пред НС. Те обаче не бяха сами.

Само час след като парламентът прие въвеждането на 20% такса върху приходите на ВЕИ сектора, производители на енергия от слънчеви и вятърни възобновяеми енергийни източници се събраха до служебния вход на НС и с присъствието си сигнализираха за това, че подобна промяна, че убие сектора и бизнеса им.

След петдевни дебати по второто четене на бюджета за 2014, той е факт. Ред е на държавния глава Плевнелиев, който отново - както и през лятото с актуализацията на настоящата макрорамка - намекна, че ако не ми хареса закона, ще има вето.