Сегашните пенсионери са много по-самотни от връстниците си преди 10 години, въпреки че получават номинално по-високи пенсии. Това заявява в интервю за БТА независимият финансов експерт Мика Зайкова по повод днешния Международен ден на възрастните хора.

Тя коментира, че причината е, че за 25 години сме разрушили ценностна система, която не е била пригодна за сегашната обстановка, заради измислените идеали като светлото бъдеще, което никога не идва, но не съградихме нова.

Зайкова подчерта, че сме оставили две-три поколения да се лумпенизират, нарушени са човешките взаимоотношения, солидарността между хората,  както и връзката между поколенията.

Българските семейства са се капсулирали и връзките в обществото са се разрушили. Това се е случило заради мизерията и липсата на пари, коментира Мика Зайкова.

По думите й, тези, които сега излизат в пенсия, са герои, които са преживели смазващите промени на няколко режима. Въпреки това са оживели и продължават да дават. Финансовият експерт отбеляза, че никой от тях не желае да бъде героизиран, но са нужни малко почит и уважение и то не само на 1 октомври.

Според Зайкова обществото е забравило възрастните хора. За това говорели нивото на пенсиите, здравната крижа и скайп-бабинството.

Средната пенсия в България е 317 лева, което е много близко до прага на бедност - 286 лева. 25 % от пенсионерите са с пенсия под 200 лева, което не е мизерия, а дъното на мизерията, допълни Зайкова. Тя обобщи, че в България имаме най-ниския процент на пенсията като заместващ доход от заплатата. Зайкова очаква пенсиите на хората с ниски доходи да намалеят още повече занапред, заради промяната във формулата и отпадането на трите най-добри години преди 1997 година.

Тя отбеляза, че освен, че са оставени на дъното на мизерията, възрастните хора в България са принудени и да висят на опашки с дни, за да получат направление за необходимата им здравна грижа.