Неизпълнението на приходите в бюджета до края на годината ще нарасне до между 800 млн. и 1 млрд. лева.
Тази прогноза направи в ефира на Нова телевизия бившият шеф на Агенция "Митници" ген. Ваньо Танов.

В разчетите на правителството към момента неизпълнените приходи са в размер на 500 млн. лева. Ексшефът на митниците предупреди, че дори предложената от управляващите актуализация на бюджета няма да бъде достатъчна, а резултатите от каквито и да е действия ще дойдат едва след няколко месеца.

"Приходите по отношение на ДДС са със 100 млн. лева по-малко в сравнение с миналата година", посочи Танов и подчерта, че тази разлика може да бъде наваксана, само ако има служебен кабинет и той вземе мерки.

По отношение на събираемостта на парите от акцизни стоки ексшефът на митниците посочи, че нивото е като това през 2012-а.

"Неизпълнение на приходите от 800 млн. лева ще доведе до увеличаване на дефицита или драстично съкращаване на разходи, което няма да е благоприятно за страната", алармира още бившият шеф на митниците.

Именно това, по думите му, ще доведе до ситуация, в която няма да има пари за решаване на жизненоважни въпроси за държавата. Друго опасение на Танов е изготвянето на Бюджет 2015, който той поставя под въпрос.