В следващите дни ще заработи новата Наредба за специфичните изисквания и контрола, осъществяван от митническите органи, върху средствата за измерване и контрол на акцизни стоки, като основното изменение се изразява в това, че Агенция "Митници" ще проверява единствено въвеждането, производството, складирането и извеждането на акцизните стоки, но не и междинните контролни пунктове.

Това стана ясно днес на специална пресконференция, която даде зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

Припомняме, че още в началото на годината беше изразено съмнение, че тази наредба обслужва интересите на компанията „Лукойл".

Според министъра до изготвянето на новата Наредба се е стигнало след внимателен анализ, показващ, че задачата на старата наредба от 2010 година не е била изпълнена и отделно е била причина за много високи разходи за самия бизнес, тъй като в повечето случаи закупените уреди за контрол се оказват ненужни.

С въвеждането й се очаква да се увеличат приходите в държавната хазна от акцизи, но зам.-министърът на финансите не се ангажира с конкретни прогнози за повече пари. С тази промяна ще бъде намалена както административната тежест, така и разходите за българския бизнес, които се занимават с производство, въвеждането и складирането на акцизни стоки от данъчен склад, беше коментирано още на пресконференцията.

Стана ясно също така, че икономическите оператори сами ще имат право да избират дали да си останат с пломбираните измервателни точки, или да премахнат тези, които вече не са задължи по наредбата. Важна подробност е, че прилагането на новата наредба няма да струва допълнителни финансови средства нито за Агенция "Митници", нито за самите икономически оператори.