Членовете на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца изразяват категоричната си подкрепа на ръководството на Фонда и лично на неговия директор проф. Владимир Пилософ.

В позицията, цитирана от БНР, се посочва, че членовете на Обществения съвет съзнават огромната си отговорност към обществото и конкретно към родителите и близките на болните деца. Те твърдят, че с професионалната си и човешка съвест застават зад всяко свое гласувано решение и позиция по всеки отделен случай.

"Всеки от нас отделя време и участва с цялото си сърце и експертиза в работата на Обществения съвет към Фонда и сме възмутени от опитите през последните месеци да бъде злонамерено използвана болката на родителите и чувствителността на обществото", се казва в позицията.

В официално становище, от Българския червен кръст също се разграничиха категорично от опитите за дискредитиране на Фонда за лечение на деца, тъй като считат, че това в никакъв случай не носи полза на нуждаещите се от подпомагане болни деца.

Припомняме, за 3-4 дни Общественият съвет на Фонда за лечение на деца напуснаха четирима негови членове. Всички напуснали се обявиха против едноличната подмяна на решенията на Съвета, некомпетентността, тромавите процедури и бюрокрацията.

Общественият съвет напуснаха националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева, Десислава Хурмузова от "Спаси, дари на...", Красимира Величкова от Български дарителски форум и радио водещата Милена Златкова. От 17-души останаха 13 в Обществения съвет към Фонда за лечение на деца.