"Ал Кайда" е насърчавала своите поддръжници да атакуват нефтопроводи в арабските страни.

"Петролът е основа за модерната индустрия и гръбнак на неверническите страни. Атаките срещу петролните интереси на Запада са икономически джихад", отбелязва специалното "Ръководство за атакуване на петролните интереси" на "Ал Кайда", публикувано наскоро в Интернет.

Ръководството е от 63 страници и е подписано от Абдул Азиз бин Рашид ал Анзи, един от лидерите на "Ал Кайда" в Саудитска Арабия, който бе ранен и арестуван през май 2005 година.
Най-вероятно той е и авторът на текста, създаден преди ареста му.

"Алах е постановил богатството на петрола да бъде концентрирано в Арабския полуостров и в Ирак. Заради него САЩ окупираха Саудитска Арабия преди десетилетия, а последно и Ирак. Нефтопроводите са фронтова линия за дългосрочната война срещу САЩ", пише Анзи в документа.

Той обаче съветва да не бъдат атакувани самите петролни извори, тъй като по думите му това ще лиши мюсюлманите от тяхното богатство и ще нанесе сериозни щети на здравето им и на околната среда, в която живеят. Тези щети, също така, ще ги лишат от ползите при победата над неверниците, се казва в Ръководството.