Германското правителство одобри в сряда планове за реформиране на имиграционния закон, тъй като Берлин се стреми да отвори пазара си на труда за така необходимите работници от страни извън Европейския съюз, предава Ройтерс.

Правителството заяви, че иска да насърчи имиграцията и обучението, за да се справи с недостига на квалифицирани работници, който тежи върху германската икономика във време на забавящ се растеж и застаряващо население, което оказва натиск върху държавната пенсионна система.

Планираните реформи на Закона за квалифицирана имиграция, въведени за първи път през март 2020 г., включват "карта с възможности за търсещи работа" въз основа на нова точкова система, която взема предвид фактори като езикови умения, образование и трудов опит, а не само формални квалификации.

Неквалифицираните работници също трябва да получат възможност да мигрират в Германия, ако Федералната агенция по заетостта види нужда от тях в определени сектори.

Министърът на вътрешните работи Нанси Фейзър каза пред репортери, че реформите ще представляват "най-модерния закон за имиграцията в Европа", след като кабинетът подписа ключовите точки от плана.

Проектозаконът за инициативата, която беше широко приветствана от индустрията, обаче не се очаква преди начлото на следващата година.

Недостиг на работна ръка има в различни сектори, от гастрономия и грижи за децата до високи технологии и възобновяема енергия.

Коалицията се надява да съчетае стимулите на пазара на труда с облекчени правила за получаване на германско гражданство.

Опасения изразяват от партията на Свободните демократи - младши партньор на тройната коалиция и от консервативната опозиция, че промените отиват твърде далеч или дори биха могли да стимулират нелегалната миграция.

Попитан за критиките, министърът на труда Хубертус Хайл каза: "Да направим възможна квалифицирана имиграция в Германия е път на икономически здрав разум".

Световната банка: Поуки от интегрирането на сирийските бежанци на гръцкия пазар на труда

Световната банка: Поуки от интегрирането на сирийските бежанци на гръцкия пазар на труда

Ранното навлизане на пазара на труда е ключово за дългосрочните резултати