Правосъдното министерство на Франция съобщи, че 54 души са задържани за вербална защита на тероризма от атаките в Париж миналата седмица, при които загинаха 17 души, съобщават „Франс прес" и АП.

За същия период има 15 задържани за вандализъм - рисуване на графити по джамии, и 10 случая се разследват за нападение над мюсюлмански религиозни обекти.

Нито един от задържаните 54 души не е свързван от властите с атаките. Сред арестуваните има четирима души под 18-годишна възраст. Няколко души от задържаните могат да бъдат осъдени по бързата процедура според специални мерки.

Сред задържаните е известният френски комик Диодоне, който беше арестуван по-рано днес по обвинения в защита на тероризма, след като публикува във „Фейсбук" коментар по адрес на извършените атентати в Париж.

Представители на правосъдното министерство провеждат срещи с арестуваните, за да им напомнят, че е незаконно да се защитава тероризмът. Като много държави Франция има закони, които строго осъждат езика на омразата и антисемитизма.