Руското министерство на отбраната съобщи за унищожаването на голям брой безпилотни летателни апарати над Краснодарския край, където е била атакувана и петролната рафинерия.

Системите за противовъздушна отбрана са прехванали и унищожили 66 дрона над Краснодарския край през нощта, според доклада на руското министерство на отбраната от тази сутрин.

Губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев по-рано съобщи за масираната атака с дронове в своя телеграм канал. Според него дронове са се опитали да атакуват рафинерии и инфраструктура.

Петролната рафинерия в Славянск е повредена, а в дестилационната колона се е случил пожар, но според докладите на местните власти той е бил бързо потушен.

Телеграм каналът на Министерството на енергетиката на Украйна също съобщава, че атаките са извършени срещу петролната рафинерия Илски и завода за битум.

ISW: Украйна откри слабото място на Путин - руските рафинерии

ISW: Украйна откри слабото място на Путин - руските рафинерии

Синът на обявения за "личен банкер" на руския президент Путин влезе в Кремъл

От началото на годината интензивността на атаките с дронове срещу руски петролни рафинерии се увеличи. През март дронове атакуваха най-малко 14 пъти и извадиха от строя част от оборудването на рафинериите. В резултат на това производството на бензин в Русия спадна, а цените се повишават.

Вашингтон призова Украйна да спре атаките срещу руските рафинерии, тъй като се страхува от покачването на световните цени на петрола и ответни руски атаки, писа през март вестник "Файненшъл таймс", цитирайки три осведомени източника. На предупреждението обаче Украйна реагира остро.

Украйна отчита 12 ударени руски рафинерии досега

Украйна отчита 12 ударени руски рафинерии досега

Цифрата обаче включва операции, проведени само от Службата за сигурност на Украйна