Лидерът на северноафриканското крило на Ал-Кайда отправи заплахи към френския президент Франсоа Оланд, съобщи Ройтерс. Поводът е изказване на държавния глава по повод пленяването на шестима френски граждани от членове на терористичната мрежа в Нигер през 2010 година.

Оланд е наредил предприемане на сериозни действия, включително военни срещу бойците от Ал-Кайда в Мали, което създава риск от нападения на френска земя, обяви преди седмица официален източник, пожелал анонимност.

Говорейки за пръв път публично, откакто пое Ал Каида в ислямския Магреб, Яхия Абу Ел Хамам обвини Оланд в риторика срещу групировката.

Той (френският президент-бел.ред.) обеща, че ще освободи заложниците без преговори с джихадистите. Искам да изпратя съобщение на роднините на френските заложници, които са тук при нас. Решението за война, което Оланд изглежда е взел, означава, че той се е подписал за екзекуциите им и трябва да понесе отговорност за това, заявява Хамам. По думите му Франсоа Оланд продължава някои политики на предшественика си Никола Саркози и това ще има ужасяващи последици за пленените европейци.

В тази връзка новият лидер на Ал Каида в ислямския Магреб напомня и за убийството на французина Мишел Жермано, убит през 2010 година след неуспешна спецакция по спасяването му.

Седем френски работници бяха отвлечени в северен Нигер през 2010 година. Трима от тях са освободени, припомня агенцията.