Въоръжените сили на САЩ могат ефективно да защитят разположения в западната част на Тихия океан американски остров Гуам, ако възникне заплаха от изстрелване на севернокорейска балистична ракета, обяви губернаторът на острова Ед Келво, предаде „Гласът на Русия".

Ако Северна Корея заплаши и я материализира, военното командване на САЩ в Тихия океан ще оповести в Гуам и ще задейства системата за противоракетна отбрана", каза губернаторът в обръщение към населението във връзка със заплахата на КНДР вчера, че може да удари острова.

Келво изтъкна, че ако КНДР изстреля ракети срещу Гуам, ръководството по вътрешна безопасност ще бъде готовo да се справи с последствията, в това число и при радиоактивни последици.

Ръководството по вътрешна сигурност много години провежда учения, отработва действия при условия на радиация и голям брой жертви", каза той.

Гуам е важна стратегическа военна база за САЩ в Тихия океан. На острова се намира военноморската база „Ейпра-Харбър", където са разположени подводници и авиобазата „Андерсън", където са разположени стратегически бомбардировачи.

В допълнение в западната част на океана се намира 7-ми оперативен флот на ВМС в САЩ. Във флота влизат крайцери, разрушители, които притежават системи „Иджис", способни да прехващат балистични ракети.

Припомняме, вчера КНДР предупреди, че в случай на провокация ще нанесе удари по американските бази в Гуам и Окинава.