Турското правителство и кюрдският бунтовнически лидер Абдулла Йоджалан са постигнали споразумение за пътна карта, която има за цел да прекрати продължаващата три десетилетия борба, при която са загинали десетки хиляди кюрди и турци, съобщава турска медия, цитирана от „Дейли Стар".

Договорката е била постигната по време на нов кръг преговори между Анкара и Йоджалан и цели Кюрдската Работническа партия да свали оръжията през март, информира частната новинарска мрежа NTV и вестник "Радикал".

Първоначалното прекратяване на военните действия има за цел да бъде основа за цялостно споразумение за прекратяване на огъня, допълниха те.

Правителството на премиера Реджеп Ердоган разкри, че разузнавателните служби от седмици водят преговори с Йоджалан, който е в затвора Имрали, южно от Истанбул, от залавянето му през 1999 година.

Реципрочно с прекратяване на борбата правителството ще гарантира повече права за кюрдското малцинство, което наброява 15 милиона души в 75-милионна Турция.

Кюрдските бунтовници искат освобождаване на стотици кюрдски активисти от затворите, също така признаване на кюрдската идентичност в нова турска конституция.

Но турската прокюрдска Партия на мира и демокрацията предупреди, че разговорите не са стигнали до етап за пълно прекратяване на борбата, заявявайки, че Йоджалан първо трябва да бъде освободен и да му се даде шанс да се консултира с обикновените хора.

Условията между двете страни не са равнопоставени", каза Селахатин Демиртас от партията.

Надеждите за мирно споразумение са големи, след като миналата седмица за първи път кюрдски депутати бяха допуснати до Йоджалан.

Около 45 хиляди души се смята, че са загинали в борбата между турските сили и бунтовниците, започнала през 1984 година. Кюрдите търсят самоуправление в югоизточната част на страната.