Европейската комисия осъжда нападението срещу Ахмед Доган, смята го за вътрешен въпрос за България, и очаква българските власти да го разследват по подобаващ начин. Това заяви по време на дебат за нашата страна в Европарламента комисарят, излъчен да представи позицията на Еврокомисията - Кони Хедегард. Тя добави, че сплашването и насилието над политически партии е атака срещу демокрацията. Ето как протекоха дискусиите:

След нападението срещу Доган ДПС и общността, която го подкрепя, се чувстват заплашени в България при толкова тежко посегателство, обвинението в хулиганство не е достатъчно - това беше изходната позиция на либералите, които предизвикаха тези дебати.

Най-категорично се противопостави българският депутат Димитър Стоянов с тезата, че човекът, когото защитават, е осъждан за тероризъм и че е ръководел група, която по време на възродителния процес е взривила вагон за майки с деца.

Позицията на ЕНП, изразена от български и чужди евродепутати беше, че подобен дебат не е нужен и че целите му са изцяло предизборни, защото България се развива добре.

Българската опозиция, която победихме на всички избори през последните години в България, се опитва от трибуната на Европарламента да дискредитира страната и да нагнетява недоверие и объркване с предизборни цели. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев в пленарна зала в Страсбург по време на дебат за върховенството на закона и свободата в България, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Уручев каза още, че мотивът за тези действия не е застрашаването на свободата и демокрацията в България. „Напротив, свидетели сме на една брутална реакция на излизащите напоследък все повече доказателства за драстични нарушения и пренебрегване на законите по време на управлението на Тройната коалиция, при което са нанесени милионни щети на българската държава", подчерта Уручев.

„Натиск, хаос, купуване на гласове от управляващата партия - това е характеристиката на последните избори в България. Няколко месеца преди парламентарния вот, 60% от българските граждани не вярват, че ще гласуват свободно. Реални са страховете, че властта ще приложи същите технологии, но в още по-голям мащаб. Доказателство е и опитът за манипулации с току-що проведения първи свободен референдум. В България няма спор за различните програми на партиите, а как да се предотврати фалшификацията на изборите и подмяната на резултатите", репликира го Илияна Йотова.

Под претекст, че водят антиправителствена кампания, българската опозиция все по-често води антибългарска кампания, която вреди на имиджа на България и рефлектира негативно върху пътуващите, учащите, работещите и живеещите в чужбина българи. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова в пленарна зала в Страсбург по време на дебат за върховенството на закона и свободата в България, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„Всичко, което бе изказано за България от колегите социалисти и либерали е част от тяхната компроматна предизборна надпревара. Мобилизирането на електорат с антикампании и атаки показва само едно - липсата на аргументи и на визия за адекватни алтернативни", подчерта Панайотова по време на изказването си. Според евродепутата от ГЕРБ, критиките, които опозицията отправя към управляващите са неоснователните опасения на бившата коалиция от либерали и социалисти (ДПС и БСП), че ще бъдат прилагани спрямо тях същите действия и методи, когато те управляваха. „Например през 2009 г. за изборите на настоящия български парламент, измененията в Изборния кодекс се правеха "на тъмно" в последния момент, а в ръководството на нито една избирателна комисия не бе допуснат представител на опозиционна партия. Председателите, зам. председателите и секретарите бяха единствено и само от управляващата тройна коалиция", аргументира се Панайотова. И даде пример, че днес в България всичко се прави при пълна прозрачност, с активното участие на неправителствения сектор, медиите и перманентното допитване до опозицията. Вече съществуват достатъчно гаранции, че българите могат да упражнят свободно конституционното си право на глас, категорична е евродепутатът от ГЕРБ.

„Разсекретени документи в българския парламент дори показват как по времето на премиера от БСП Сергей Станишев с министър на енергетиката Румен Овчаров, тайно, без никакви процедури за обществени поръчки, тяхно приближено лице е договаряло сделка за ядрено гориво с Русия, при това със заобикаляне на европейските изисквания, които страната трябва да спазва с влизането си в ЕС", подчерта пред европейските депутати Владимир Уручев от ГЕРБ.

Португалецът Руи Тавареш от групата на зелените определи като присъщи на България корупцията, организираната престъпност, намесата в медиите.

Британецът Джефри ван Орден, който в предприсъединителния период беше докладчик за страната ни каза, че е разочарован, че много от тогавашните слабости съществуват и днес.

Незабавно му бе потърсена сметка от негов сънародник, от евроскептичната Партия на независимостта "Защо тогава е препоръчал България да се присъедини към ЕС?" Джерард Батън допълни още, че българите искат да избягат от България, защото страната е залята от бедност и корупция и предложи да ни бъдат спрени еврофондовете.

Филиз Хюсменова от ДПС определи нападението срещу Доган като поръчков опит за убийство и поиска Европейската комисия да го включи в наблюдението над България.

От всички страни се чуха упреци за предизборна риторика и че е много важно през следващите месеци предизборната кампания у нас да не спира хода на така необходимите реформи.