Президентът на САЩ Джо Байдън каза в сряда, че "ксенофобията" от Китай до Япония и Индия спъва техния растеж, тъй като той твърди, че миграцията е добра за икономиката на САЩ, съобщава "Ройтерс".

"Една от причините, поради които икономиката ни расте, е заради вас и много други. Защо? Защото приветстваме имигрантите", каза Байдън.

Извлението му бе напраено по време на събитие във Вашингтон за набиране на средства за кампанията му за преизбиране през 2024 г. и отбелязване на началото на азиатските американци, местните хавайци и Месец на наследството на тихоокеанските островитяни.

"Защо Китай закъса толкова зле икономически, защо Япония има проблеми, защо Русия, защо Индия, защото те са ксенофобски. Те не искат имигранти. Имигрантите са това, което ни прави силни.", попита той. 

Международният валутен фонд прогнозира миналия месец, че растежът на всяка страна ще се забави през 2024 г. спрямо предходната година, вариращ от 0,9% във високоразвитата Япония до 6,8% в Индия.

В САЩ ще нарасне с 2,7%, малко по-бързо от темпа от 2,5% миналата година. Много икономисти приписват по-доброто от очакваното представяне отчасти на мигрантите, които разширяват работната сила в страната.

Тръмп: Имигрантите "тровят кръвта на нашата държава"

Тръмп: Имигрантите "тровят кръвта на нашата държава"

Нови нападки от бившия президент срещу Байдън

Притесненията относно нелегалната миграция се превърнаха в основен въпрос за много избиратели в САЩ преди президентските избори през ноември.

Байдън, който осъди реториката на републиканския си опонент Доналд Тръмп като антиимигрантска, работи за по-добри икономически и политически отношения със страни, включително Япония и Индия, за да противодейства на Китай и Русия в световен мащаб.