Сред европейските лидери се появиха призиви към Европейския съюз да се реформира. Те продължават да реагират с тъга за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), съобщава ITV. 

Европейският съюз трябва да се реформира, но все още е от ключово значение за съдбата на Италия. Това заяви италианският премиер Матео Ренци във връзка с британския референдум.

Брекзит спечели, Великобритания си тръгва от ЕС
Обновена

Брекзит спечели, Великобритания си тръгва от ЕС

Близо 1 300 000 повече британци гласуват за Брекзит

Припомняме, че референдумът във Великобритания показа, че страната ще излезе от Европейския съюз. 16 141 241 са подадените гласове за оставането на страната в ЕС. 17 410 742 са гласовете за излизане на страната от ЕС. В процентно отношение разпределението на гласувалите е: 51.9% - за излизане от ЕС и 48.1% за оставане в Общността. Премиерът Дейвид Камерън подаде оставка

„Ние трябва да го променим и да го направим по-хуманен и по-справедлив. Но Европа е нашият дом, тя е нашето бъдеще”, написа Ренци в Туитър и Фейсбук.

Естонският премиер Таави Ройвас заяви, че Европа трябва да работи силно, за да защити единството на ЕС. Той допълни, че напускането на Великобритания е голяма загуба.

Австрийският канцлер Кристиян Керн предупреди, че излизането на Великобритания може да навреди на другите държави. Той се съмнява, че това може да предизвика серия от референдуми в другите страни членки на съюза.

Не се страхувам от ефекта на доминото”, заяви той. „Европа ще загуби статус и значимост в света заради стъпката на Великобритания. В дългосрочен аспект икономическите ефекти също се усещат известно време.