Буркина Фасо спря радиопредаването на Би Би Си "Африка" и финансираното от САЩ радио "Гласът на Америка" (VOA) за две седмици заради отразяването на доклад на Human Rights Watch (HRW), обвиняващ армията в незаконни убийства, съобщиха властите късно в четвъртък.

В доклада, базиран на собствено разследване, организацията за защита на правата на човека HRW казва, че военните на западноафриканската страна са екзекутирали около 223 селяни, включително най-малко 56 деца, през февруари като част от кампания срещу цивилни, обвинени в сътрудничество с джихадистки бойци.

HRW заяви, че армията на Буркина многократно е извършвала масови зверства срещу цивилни в името на борбата с тероризма и призова властите да разследват кланетата.

Комуникационният съвет на страната заяви, че докладът на HRW съдържа "категорични и тенденциозни" декларации срещу армията, които могат да предизвикат обществени безредици и ще спре програмите на двете радиа заради отразяването на историята.

Властите също така казаха в изявление, че са наредили на доставчиците на интернет услуги да спрат достъпа до уебсайтовете и други цифрови платформи на Би Би Си, VOA и Human Rights Watch от Буркина Фасо.

""Гласът на Америка" стои зад репортажа си за Буркина Фасо и възнамерява да продължи да отразява напълно и справедливо събитията в тази страна", каза в изявление изпълняващият длъжността директор на "Гласът на Америка" Джон Липман.

""Гласът на Америка стриктно се придържа към принципите на точна, балансирана и изчерпателна журналистика, затова молим правителството на Буркина Фасо да преразгледа това обезпокоително решение."

Американските войски се изтеглят от Чад

Американските войски се изтеглят от Чад

Вашингтон не е успял да представи документи, оправдаващи военното му присъствие в Нджамена

HRW проведе своето разследване, след като регионален прокурор каза през март, че около 170 души са били екзекутирани от неидентифицирани нападатели по време на атаки срещу селата Комсилга, Нодин и Соро.

"Ние сме дълбоко обезпокоени от съобщенията за убийството на голям брой цивилни, включително деца... в цялостния контекст на боеве между въоръжени групировки и силите на Буркинабе", се казва в изявление на службата по правата на човека на ООН.

"Извършителите трябва да бъдат подведени под отговорност и правата на жертвите на истина, справедливост и обезщетения трябва да бъдат спазени", казаха от службата, като добавиха, че са загрижени и от временното спиране на двете медии.

Буркина Фасо е една от няколкото нации от Сахел, които се борят да овладеят ислямистките бунтове, свързани с Ал Кайда и Ислямска държава, които се разпространиха от съседно Мали от 2012 г. насам, убивайки хиляди и разселвайки милиони.

Разочарованието от неуспеха на властите да защитят цивилните допринесе за два преврата в Мали, два в Буркина Фасо и един в Нигер от 2020 г. насам.

Сахел – конфликти, преврати и миграционни бомби

Сахел – конфликти, преврати и миграционни бомби

В духа на някогашните марксистки традиции и тук Русия действа с програма минимум и програма максимум.