Атаките срещу Ливан тази седмица демонстрираха, че израелското правителство планира да разпространи войната в региона, каза в събота президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, призовавайки западните страни да предприемат "възпиращи стъпки" срещу действията на Израел, цитира думите му "Ройтерс".

Ердоган каза на пресконференция, че войната на Израел в Газа ще бъде на първо място в дневния ред на речта му пред Общото събрание на ООН във вторник.

"За да не бъде въвлечен нашият регион в голяма катастрофа, натискът върху Израел трябва да се увеличи още повече", каза Ердоган на пресконференция в Истанбул.

Той коментира атаките в Ливан тази седмица,  включително експлозията на пейджъри и уоки-токита на членове на "Хизбула", която уби 39 души и рани хиляди.

Предполага се, че атаките срещу комуникационни устройства са извършени от Израел, който нито потвърди, нито отрече участието си.

"Време е всички страни с мисията да защитават световния мир да предложат решения, които ще спрат Израел", каза Ердоган. "За да сложим край на това потисничество, което продължава вече почти година, да установим постоянно прекратяване на огъня и да осигурим безпрепятствения поток на хуманитарна помощ, всички ние, целият свят и особено ООН, имаме важни задължения", каза той.

Експерти на ООН осъждат западната подкрепа за Израел след войната в Газа

Експерти на ООН осъждат западната подкрепа за Израел след войната в Газа

Те също поставиха под съмнение правото на Израел на място в Обединените нации

Турция осъди действията на Израел в Газа, които дойдоха като отмъщение на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Израел твърди, че около 1200 души са били убити и над 250 души са взети за заложници при нападението. Последвалата военна офанзива на Израел в ивицата Газа е убила повече от 41 000 палестинци, според здравното министерство на анклава.

Анкара също спря всякаква търговия с Израел и подаде искане да се присъедини към делото на Южна Африка в Международния съд, обвиняващо Израел в геноцид. Израел многократно отхвърли обвиненията в геноцид като неоснователни.

Мироопазващите сили на ООН в Ливан призоваха за незабавна деескалация

Мироопазващите сили на ООН в Ливан призоваха за незабавна деескалация

През последните 12 часа е наблюдавано "сериозно засилване на военните действия" на ливанско-израелската граница