Европейският съюз (ЕС) няма да прави никакви нови предложения на Великобритания, за да я задържи в блока и тя не може да бъде „полупартньор”. Това заяви германският вицеканцлер Зигмар Габриел, цитиран от „Ройтерс”.

„Британците сега решиха да си тръгнат. Ние няма да разговаряме за това какво може ЕС все още да предложи на британците, за да ги задържи”, каза Габриел.

За разлика от канцлера Ангела Меркел, той взе твърда позиция относно бъдещите връзки на ЕС с Лондон. „Ясно е. Не можеш да си малко бременна или да имаш половинчато партньорство”, подчерта Зигмар Габриел.

Той критикува британския премиер Дейвид Камерън за неговото велика и историческа грешка за свикването на референдума и го призова да се оттегли скоро.

Британците един ден ще изберат Борис Джонсън, водачът на кампанията за Брекзит”, изтъква вицеканцлерът.

По-рано началникът на кабинета на Меркел - Петер Алмайер, заяви, че ще отнеме време на британските политици да разгледат последствията от напускането на ЕС. Той обаче подчерта, че това не означава, че ще преосмислят решението за Брекзит само по себе си.

Междувременно, високопоставено лице от ЕС заяви, че съюзът не очаква Дейвид Камерън да задейства член 50 от Лисабонския договор за напускането на ЕС по време на срещата на високо равнище във вторник.

Ние очакваме Камерън да присъства на срещата и да представи резултатите от референдума и ситуацията във Великобритания, но не очакваме той да задейства член 50 на този етап.