Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предприе унищожителна атака срещу Европейския съюз, определяйки го като "болен човек", заплашвайки да постави под въпрос членството на Турция в Общността след приключването на спорния референдум за разширяване на президентските му правомощия на 16 април.

Ердоган вече разбуни гнездото на стършелите във връзка с референдума, който - ако резултатът е положителен за него - ще му даде огромни нови правомощия, настоявайки за провеждането на серия от предизборни митинги сред турската диаспора в Германия, Холандия и Белгия.

"Видяхте какво се случи в Европа. Защо полудяха? Защо обезумяха? Те видяха какво тази система ще донесе в Турция. Турция се развива с ускорени темпове, расте. Това ги кара да полудяват.

Европа ще плати за това, което стори. С Божията воля, въпросът за Европейския съюз ще бъде отново на масата след 16 април. Те казаха преди век, че ние сме били "болният човек". Сега те са "болният човек". Европа се разпада", изригнал той по време на предизборен митинг, имайки предвид факта, че политиците от XIX век са определяли Османската империя като "болен човек".

Ердоган провежда референдума на 16 април за спорните промени в турската конституция, като при успех Турция ще се превърне в президентска република, а премиерският пост ще отпадне.

Ердоган: Аз съм пазителят на мира

Ердоган: Аз съм пазителят на мира

Ердоган търси подкрепа за референдума

В опит да спечели подкрепа за плановете си от турските граждани, живеещи в Европа, най-вече в Германия, Белгия и Холандия, Ердоган използва политици и свои министри да ги проведат агитация.