Франция планира да затвори посолството си в Нигер за неопределен период от време, тъй като не може да изпълнява дипломатически задачи поради ограниченията, наложени от управляващата хунта, става ясно от писмо на френското посолство до служителите му в Нигер с дата вторник, което е видяно от "Ройтерс".

Отношенията между Нигер и Франция, бивш колониален владетел, се влошиха, след като армейски офицери свалиха президента Мохамед Базум и завзеха властта с преврат през юли.

Следвайки стратегията на хунтите в съседните Мали и Буркина Фасо, те наредиха на полицията да изгони посланика на Франция Силвен Ите и призоваха за напускане на френските войски от територията на страната.

Първоначално Франция пренебрегна заповедта, но месец по-късно президентът Емануел Макрон обяви, че посланикът ще се върне в Париж, а френските войски ще напуснат.

Според документа, споделен в социалните медии, нигерийските власти не са отговорили положително на искането на посолството да работи при нормални условия след преврата.

Нигер развали военното партньорство с ЕС

Нигер развали военното партньорство с ЕС

Важно решение за Африка

Френски служители не потвърдиха или отрекоха истинността на документа, когато Ройтерс се свърза с тях.

Те обаче заявиха, че ситуацията в посолството се е усложнила от лятото насам, като ограниченията все повече затрудняват осъществяването на дейността му.

САЩ гони Габон, Нигер, Уганда и ЦАР от търговска програма

САЩ гони Габон, Нигер, Уганда и ЦАР от търговска програма

Гонят ги от търговската програма на Закона за растеж и възможности в Африка за нарушение на човешките права и недемократичност