НАТО в петък започна една от най-големите си военноморски операции след инвазията на Русия в Украйна, като Франция постави френския самолетоносач "Шарл дьо Гол" под командването на Алианса за първи път, предава "Ройтерс".

Френският самолетоносач и придружаващите го кораби, са в центъра на поредицата от учения Neptune Strike, които според НАТО ще помогнат на своите членове да се научат да работят по-безпроблемно заедно и да възпират враговете си.

Френският ядрен самолетоносач започна своята мисия в Средиземно море, близо до родното си пристанище Тулон.

Поставянето на "Шарл де Гол" под оперативен контрол на НАТО за първи път е изключително символичен ход, имайки предвид, че военният кораб е кръстен на бившия президент, който изведе Франция от НАТО през 1966 г.

Франция се завърна в НАТО през 2009 г., но официални лица казват, че интересът на Париж към ученията и мисиите на НАТО се е увеличил след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., отразявайки мнението, че Москва е направила НАТО по-жизненоважна за интересите на френската сигурност.

Решението атомният самолетоносач да бъде поставен под командването на НАТО предизвика критики от френската крайна левица и крайна десница, които казаха, че това представлява загуба на суверенна власт.

Френски служители казват, че този ход е нормална част от членството в многонационален военен съюз.

Контраадмирал Жак Малард, командирът на ударната група, каза, че това е в съответствие с факта, че Франция вече разполага с някои сухопътни и въздушни сили под командването на НАТО, за да възпира Русия в Източна Европа.

"Важно е, защото ни позволява да останем във веригата на командване и да познаваме по-добре хората, с които бихме могли да работим в случай на криза", каза Малард на борда на "Шарл де Гол", докато плаваше край южния френски бряг.

Разгръщането ще включва около 20 кораба, включително ударни групи от превозвачи от Италия, Испания и Турция, каза той. Задачите му ще включват полети на дълги разстояния за симулиране на удари в подкрепа на войски в Източна Европа.

Русия насърчава съюзниците си да засилят военните учения в Азия

Русия насърчава съюзниците си да засилят военните учения в Азия

Заради заплаха от опитите на САЩ да засилят влиянието си в областта на сигурността в региона