Париж, новите власти в Либийската Джамахирия, както и техните съюзници работят усилено срещу заплахата от разпространение на либийско оръжие в региона в резултат на военния конфликт в страната.

Това заяви говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро.

Това е сериозен проблем, който засяга регионалната безопасност. Затова се обърнахме към Преходния национален съвет на най-високо ниво, към нашите партньори и съюзници, както и към страните от региона, за да можем заедно и с общи усилия са намалим тази заплаха, заяви Валеро по време на пресконференция в Париж.

Той припомни изказване на френския външен министър Ален Жупе, според който основна задача на новите власти в Либия е разоръжаването на бойните бригади и изземането на оръжията.

От средата на февруари в Либия започнаха масови демонстрации срещу повече от 40-годишното управление на либийския полковник Муамар Кадафи, които впоследствие преминаха във въоръжени сблъсъци между правителствените войски и опозиционните сили.

Постепенно бунтовниците установиха контрол върху по-голямата част от територията на Либийската Джамахирия, а преломът дойде през месец август, когато беше превзета и столицата Триполи.

През февруари беше сформиран и Преходен съвет, който получи признанието за единствената легитимна власт от над 60 страни.