Гръцкият парламент изхвърли депутат-неонацист от „Златна зора" и веднага в пленарната зала се чу 'Heil Hitler' („Хайл Хитлер" - Приветствам те Хитлер!). Това е последният инцидент, свързан с крайнодясната гръцка партия, информира „Франс прес".

Гръцкият депутат Панайотис Илиопулос бе изгонен от действащия председател на парламента, след като се пошегува с лидера на опозиционната политическа сила Сириза Алексис Ципрас. Действащият тогава председател на парламента също е от Сириза.

Докато Илиопулос напускаше камарата с депутати от „Златна зора", той нарече част от парламентаристите "говеда" и "мръсни, безскрупулни" хора. В този миг някой от депутатите извика три пъти "Heil Hitler".

Според държавната новинарска агенция "Атина", думите са произнесени от говорителя на „Златна зора" Христос Папас, който се разглежда като един от идеолозите на партията. Самото политическо движение опроверга информацията.

По-рано тази седмица Папас призна в парламента, че той е написал трактат преди няколко години, който хвали Адолф Хитлер като „ясновидец".

„Златна зора" събра близо 7% на парламентарните избори през юни 2012 година. Тя държи 18 места в 300-местния парламент.