Американският президент Барак Обама заяви, че служители на ЦРУ няма да бъдат преследвани по съдебен път за мъчението тип "давене" и останалите твърди мерки при разпитите на заподозрени в тероризъм по време на управлението на предшественика му Джордж Буш.

Обама, който прекрати практиката веднага след встъпването си в длъжност, заяви: "Хората, които са изпълнявали задълженията си по заповед на законните власти, не трябва да бъдат преследвани и ние ще осигурим това".

Междувременно в отчета на комисията на Червения кръст се отбелязваше, че отношението към затворниците е било „жестоко, нечовешко и унизително" и че подобни действия нарушават Женевската конвенция.

Най-малко 5 копия от секретния отчет са били пратени на администрацията на президента Джордж Буш през 2007 г. Буш отговорил, че нормите на международното право по отношение на затворниците се спазват.

Представители на ЦРУ отказаха да коментират данните от отчета, подчертавайки само, че представената информация е само по свидетелски показания на самите затворници.

Сведения за използване на насилие и мъчения в затворите на ЦРУ, и в частност в Гуантанамо, регулярно се появяват в европейските и американските медии, но за пръв път те се потвърждават с отчет на международна организация.