Испания предложи споделен суверенитет над Гибралтар, след като Великобритания реши да напусне Европейския съюз, подчертавайки, че това би могло да бъде прелюдия към връщането обратно на контрола върху малката територия, съобщава „Франс прес”.   

Коментарите на все още действащият външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргайо е вероятно да предизвикат опасения в малката скалиста територия, намираща се на брега на Средиземно море в южния крайчец на Испания, която отдавна е предмет на остри скандали заради териториални мераци между Лондон и Мадрид.

"Нашата формула... е британско-испански съвместен суверенитет за определен период от време, като след като този период изтече, ще се отправим към връщането на Гибралтар под испански суверенитет”, коментира Маргайо пред испанско радио.  

Испания иска да си върне контрола над Гибралтар няколко столетия след като е бил отстъпен на Великобритания през 1713 г. Консервативното правителство на страната, което е на власт от 2011 г., като се очаква седящата зад него Народна партия да спечели изборите в неделя, макар и без абсолютно мнозинство, особено гласовито издига желанието си да види Гибралтар обратно под свой контрол.

Гибралтар сега е притеснен, че ще бъде оставен в ръцете на Мадрид без защитата на Европейския съюз, който трябваше да се намесва в миналото, за да потушава скандалите помежду им.

Маргайо посочи, че въпросът с Гибралтар не бил повече от компетенциите на Европейския съюз, след като британците гласуваха да напуснат Общността.

„Сега това е въпрос на двустранните отношения, които ще бъдат договорени изключително между Обединеното кралство и Испания”, отбеляза той, добавяйки, че решение ще трябва да бъде намерено, ако Гибралтар иска да запази достъпа си до единния пазар на ЕС.

Гибралтар разчита в голяма степен на достъпа до единния пазар за процъфтяващата си икономика.

В публикация в "Туитър" първият министър на Гибралтар Фабиан Пикардо призова за спокойствие.