Русия и Италия се явяват важни партньори, които взаимно уважават интересите си. Това мнение изрази руският президент Владимир Путин по време на церемония по откриване на Деня на Русия на световното изложение Expo 2015 в Милано, съобщава ТАСС.

Русия и Италия ги свързват тесни отношения, изтъкна той и напомни, че повече от пет века те поддържат исторически връзки в хуманитарната област, в търговията и културата.

Днес Италия се явява наш важен търговски партньор в Европа, голям инвеститор в руската икономика, ние си сътрудничим на международната сцена, стараем се да уважаваме интересите си, добави руският държавен глава.

По думите му Русия е една от първите държави, които поддържат италианската заявка за провеждане на изложението в Милано. „С особено внимание и отговорност ние се отнасяме към подготовката на руската експозиция", поясни Путин.

От своя страна в присъствието на президента премиерът на Италия Матео Ренци заяви, че дори в момент на напрегната международна обстановка Москва и Рим остават на една и съща страна в разрешаването на глобалните проблеми, включително и пред ядрената заплаха.

Той е уверен, че традиционните исторически отношения ще останат база за по-нататъшно укрепване на партньорството.

Путин е на посещение в Италия, където се очаква да посети Ватикана и да се срещне с папа Франциск. Тази вечер той ще се срещне и с бившия премиер Силвио Берлускани.