Третият по големина град в Либия - Мисрата, отново бе подложен на ракетен удар от страна на правителствените войски, съобщава lenta.ru.

Според данните около 30 човека са били убити, а над 60 са ранени. Сред загиналите има и 10-годишно дете.

Нападенията са били концентрирани в жилищните квартали, които се намират далеч от „бойното поле" около града и се смята, че се „недостъпни" за снарядите. Това е и причината преобладаващата част от убитите да са мирни жители.

Нападението на Мисрата стана малко след като властите заявиха, че извеждат войските си от града и ще започнат преговори с лидерите на местните племена. Медиите съобщиха и за вчерашен удар от страна на силите, верни на Муамар Кадафи, но той останал без отговор от въстаниците.

От средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.