Чеченският президент Рамзан Кадиров се опита във вторник да потуши слуховете за потенциалната си смърт, като показа своя режим на упражнения във видеоклип във фитнес зала в стил инфлуенсър, пише "Политико".

Брадатият тренировъчен воин Кадиров, току-що след упражнения на лежанката, каза: "Натовареният ден завърши с тренировки и позитивизъм. Физическата активност подобрява не само тялото, но и настроението. Вечерните тренировки са чудесен начин да се отпуснете и да презаредите батериите си."

Чеченският лидер - съюзник на руския президент Владимир Путин - добави: "Не забравяйте, че грижата за вашето здраве е инвестиция в бъдещето, а последователността и постоянството ще ви доведат до успех както в спорта, така и в живота. "

По-рано в понеделник "Новая газета Европа", независим руски вестник, базиран в Латвия, съобщи, че Кадиров е бил диагностициран с панкреатична некроза през януари 2019 г., което кара Москва да търси негов наследник.

"Кадиров беше хоспитализиран миналата година с остра белодробна недостатъчност след предозиране на предоперативен седатив", съобщава изданието, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Кадиров е глава на мюсюлманската Чеченска република в Русия и се смята за един от най-видните съюзници на Путин в неговата война срещу Украйна.

Путин произведе Кадиров в чин генерал-полковник през месец октомври 2023 година, което е едно  от най-високите армейски звания в Русия. Над него са само армейски генерал и маршал.

На 27 юли 2023 годинаПутин награди Кадиров с орден "Александър Невски" за приноса му в социално-икономическото развитие на Чечения. Орденът "Александър Невски" е едно от най-високите руски отличия.

Самият Кадиров се изказваше често и съобщаваше новини от фронта в Украйна, като обявяваше превземането на ключови градове и обекти като падането на Мариупол, Северодонецк и Лисичанск, както и предаването на бойците от завода "Азовстал". Чеченските формирования играят важна роля във военните действия в Украйна

Рамзан Кадиров приветства под знамето на "Ахмат" 3000 вагнеровци

Рамзан Кадиров приветства под знамето на "Ахмат" 3000 вагнеровци

Няма потвърдена информация за зоните на действие на чеченците на фронта