Британският външен министър Дейвид Камерън се срещна с кандидата за президент и бивш президент на САЩ Доналд Тръмп. Камерън се надява да убеди Тръмп и републиканците в Конгреса да деблокират военната помощ за Украйна, но, съдейки по комюникето от кампанията на Тръмп, британският бивш премиер не е постигнал успех на срещата с бившия президент, коментира Би Би Си.

Министерството на външните работи потвърди срещата във Флорида в понеделник и каза само, че е била ползотворна.

Кампанията на Доналд Тръмп обяви, че Тръмп и Камерън са обсъдили "необходимостта страните от НАТО да отговорят на исканията за разходи за отбрана", както и "предстоящите избори в Съединените щати и Великобритания, политически въпроси около Брекзит [...] и начини за спиране кръвопролитието в Украйна".

Доналд Тръмп, по време на първия си президентски мандат от 2016-2020 г., заяви, че европейските страни от НАТО уж са длъжници на Съединените щати за изразходването на много по-голям дял от БВП за военни нужди и че европейците трябва да изпълнят стандартите на НАТО за военни разходи от 2% от БВП . Тръмп заплаши, че в противен случай САЩ няма да защитят европейците - и продължи да напомня за това по време на настоящата предизборна кампания.

Що се отнася до "прекратяването на кръвопролитията в Украйна", Тръмп заяви, без да обясни как, че ако беше президент, щеше да спре войната за 24 часа.

WP: Планът на Тръмп за край на войната – дава Крим и Донбас на Путин

WP: Планът на Тръмп за край на войната – дава Крим и Донбас на Путин

Хвалбите на фаворита на републиканците за президент всъщност крият отказ от територии за Киев и според експерти, това е много лоша сделка

Камерън е на посещение във Вашингтон във вторник.

Поддръжниците на Тръмп в Конгреса досега блокират пакет от военна помощ от 60 милиарда долара за Украйна, изисквайки през тази изборна година президентът демократ Джо Байдън първо да овладее имиграцията през границата с Мексико.

Пакетът все още може да бъде подложен на гласуване през април.

Зеленски предупреждава, че без помощ от САЩ, Украйна ще отстъпва на фронта

Зеленски предупреждава, че без помощ от САЩ, Украйна ще отстъпва на фронта

Недостигът на боеприпаси остава постоянен проблем за армията