Северна Корея е изпратила икономическа делегация в Иран. Това съобщава в сряда "Йонхап".

Посещението породи подозрения за сътрудничество между двете държави за оръжейни програми.

Делегацията, ръководена от министъра на външните икономически отношения Юн Джонг-хо, напусна Пхенян предишния ден, за да посети Иран, съобщи Корейската централна новинарска агенция в съобщение от едно изречение.

Рядкост е високопоставен представител на Северна Корея да посети Иран. През 2019 г. Пак Чол-мин, тогавашен заместник-председател на Върховното народно събрание на Северна Корея, посети Иран, за да обсъди сътрудничеството.

След като установиха дипломатически връзки през 1973 г., Пхенян и Техеран са известни с тесни връзки, докато бяха под международни санкции за техните оръжейни програми. Страните подозирани в обмен на части и технологии за балистични ракети, особено по време на войната между Иран и Ирак през 1980-1988 г.

Пътуването поражда спекулации, че наред с икономическото сътрудничество Северна Корея може да се стреми да задълбочи военните връзки с Иран на фона на войната на Русия с Украйна. Известно е, че Пхенян и Техеран са ключови доставчици на оръжия за Москва за подкрепа на войната.

Северна Корея изстреля балистични ракети край източното си крайбрежие

Северна Корея изстреля балистични ракети край източното си крайбрежие

Изтрелването идва на фона на среща на високопоставени военни на САЩ и Южна корея

След неотдавнашното изстрелване от Иран на повече от 300 дрона и ракети към Израел, възникнаха спекулации, че севернокорейски части или военна технология може да са били използвани за ракетен залп на Иран срещу Израел, цитирайки тясното военно сътрудничество между Пхенян и Техеран.

През 2006 г. главнокомандващият на Иранската революционна гвардия публично призна, че страната му е получила ракети Scud-B и Scud-C от Северна Корея по време на войната, но вече не се нуждае от помощта на Пхенян.

Доклад от 2019 г. на Агенцията за отбранително разузнаване на САЩ показа, че иранските балистични ракети Shahab-3 са разработени въз основа на ракетите Rodong със среден обсег на Северна Корея. Ракетата Khorramshahr, която Иран разработи, се смята, че е технически свързана с ракетите Musudan на Северна Корея.

Експерти казаха, че Северът може да потърси помощ от Иран за ракетна технология с твърдо гориво, като например балистична ракета с хиперзвукова бойна глава.

КНДР проведе учения за ядрена контраатака

КНДР проведе учения за ядрена контраатака

Ръководено от лидера Ким Чен Ун ясно предупреждение към враговете

През февруари южнокорейският министър на отбраната Шин Уон-сик каза, че Северна Корея е изпратила около 6700 контейнера, превозващи милиони боеприпаси, на Русия от юли 2023 г., за да подкрепи войната й срещу Украйна в замяна на храна и други стоки от първа необходимост.