Усилията на САЩ и други западни страни за формиране на нови групи за наблюдение на санкциите срещу Северна Корея, ще се провалят. Това заяви пратеникът на страната в ООН в неделя, съобщава "Ройтерс".

Посланик Ким Сонг направи коментара в отговор на съвместно изявление на САЩ и техните съюзници, публикувано тази седмица. То призова да продължи работата на група от експерти на ООН, наблюдаващи дългогодишните санкции срещу Пхенян за неговите ядрени оръжия и ракетни програми.

По-рано тази година Русия наложи вето на годишното подновяване на групата на фона на обвиненията, водени от САЩ, че Северна Корея е прехвърлила оръжия на Русия за използване във войната ѝ в Украйна.

Южна Корея бие тревога за риск от терористични атаки от КНДР

Южна Корея бие тревога за риск от терористични атаки от КНДР

Сеул повиши нивото на опасност за пет свои посолства и консулства в региона

"Враждебните сили може да създадат втори и трети експертен панел в бъдеще, но всички те ще се самоунищожат с течение на времето", цитира KCNA думите на Ким в изявление.

Миналия месец посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд посети демилитаризираната зона, силно укрепена граница между двете Кореи, които технически остават във война. Тя призова Русия и Китай да спрат да награждават Северна Корея за лошото ѝ поведение.

Пътуването ѝ дойде, след като Русия отхвърли годишното подновяване на многонационалната група от експерти, която през последните 15 години наблюдаваше прилагането на санкциите на ООН за ограничаване на ядрените и ракетните програми на Северна Корея.

Русия тайно доставя петролни продукти на Северна Корея

Русия тайно доставя петролни продукти на Северна Корея

Кремъл заобикаля санкциите

Връзките между Москва и Пхенян се засилиха след посещението на севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Далечния изток на Русия миналата година.

САЩ обвиниха Северна Корея, че е прехвърлила оръжия на Русия за използване във войната в Украйна. Както Москва, така и Пхенян отхвърлиха обвиненията, но обещаха миналата година да задълбочат военните отношения.