Камарата на представителите, долната камара на Конгреса на САЩ придвижи в петък законодателен пакет на стойност 95 милиарда долара, предоставящ помощ на Украйна, Израел и Индо-Тихоокеанския регион. Двупартийното гласуване, преодоля републиканската опозиция, която го задържаше месеци наред, съобщава "Ройтерс".

Процедурното гласуване в петък, което премина с 316 гласа "за" срещу 94 гласа "против" с повече подкрепа сред демократите, които притежават тясно мнозинство, придвижи пакет, подобен на мярка, приета от Сената с мнозинство от демократите през февруари.

Президентът демократ Джо Байдън, лидерът на мнозинството в Сената на Демократическата партия Чък Шумър, републиканецът в Сената Мич Макконъл и демократът в Камарата на представителите Хаким Джефрис настояваха за гласуване в Камарата на представителите. Председателят на Камарата на представителите на републиканците Майк Джонсън се въздържа пред лицето на опозицията от малка, но гласовита част от неговата партия.

В допълнение към помощта за съюзниците пакетът включва разпоредба за прехвърляне на замразени руски активи в Украйна и санкции, насочени към Хамас и Иран и принуждаващи китайската ByteDance да продаде платформата за социални медии TikTok или да бъде изправена пред забрана в САЩ.

Конгресът на САЩ гласува законопроекта за помощта за Украйна тази събота

Конгресът на САЩ гласува законопроекта за помощта за Украйна тази събота

Камарата се опитва да раздели пакетът от помощи за Украйна, Израел и Тайван в четири отделни законопроекта

Законодателството предвижда повече от 95 милиарда долара помощ за сигурността, включително 9,1 милиарда долара за хуманитарна помощ, която демократите поискаха.

Ако Камарата приеме мярката, както се очаква, Сенатът ще трябва да последва примера, за да я изпрати на Байдън за подпис.

В петък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови да се върнат на работа през уикенда, ако е необходимо.

Някои консервативни конгресмени се противопоставят на помощта за Украйна, а републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп изпрати смесени съобщения за това.

Някои демократи също се противопоставят на определени разпоредби в законопроекта, особено относно помощта за Израел, и настояваха за повече условия за тази помощ.

Г-7 набеляза конкретни стъпки в помощ на Украйна, доволен Кулеба

Г-7 набеляза конкретни стъпки в помощ на Украйна, доволен Кулеба

Тою предупреди, че Европа ще бъде погълната от война, ако Русия победи

Припомняме, че украинският премиер Денис Шмигал заяви, че е консолидирал подкрепата за Украйна в Конгреса на САЩ преди гласуването на пакета за помощ. 

"Преди гласуването на американския пакет за помощ за Украйна, ние консолидираме подкрепата си в Конгреса."

"Получихме уверения за непоколебима подкрепа", каза Шмигал в четвъртък след среща с лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър.

Шмигал се срещна и с Хаким Джефрис, лидер на демократите в Камарата на представителите на САЩ, с когото обмени мнения относно военната помощ за Украйна, бюджетната подкрепа и конфискацията на руски активи.

"Искрено сме благодарни за 22,9 милиарда долара пряка финансова подкрепа. И особено за повече от 45 милиарда долара военна помощ. Очакваме силната подкрепа на Съединените щати да продължи и в бъдеще", добави Шмигал.

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Бърнс предупреди Конгреса да гласува военната помощ

ЦРУ предупреди по-рано, че без помощта на САЩ, Киев може да изгуби войната с Русия до края на тази година.