Ливанският премиер Наджиб Микати предложи оставката си във връзка с вчерашния атентат, при който загинаха шефът на вътрешното разузнаване в Ливан и още седем души. Заради атаката в Бейрут ливанският кабинет се събра на извънредна среща.

След нея Микати обяви на пресконференция, че е предложил оставката си на държавния глава, за да даде по този начин път към създаването на правителство на националното единство. Той подчерта, че иска Ливан да остане единен, силен и сигурен.

Президентът на Ливан Мишел Сюлейман обаче го е помолил да остане на поста си.
Днес съм категоричен, че повече от всякога е необходимо единно правителство. Кабинетът може да подаде оставка, но в момента ние сме длъжни да предприемем национална позиция. Призовавам ливанците да останат единни, посочи премиерът.

Докато Малики правеше изявлението си, въоръжени протестиращи и демонстранти блокираха пътища на различни места в страната заради.

Припомняме, убитият начални на разузнавателния отдел на ливанските Вътрешни сили за сигурност - бригаден генерал Уисам ал Хасан бе близък до лидера на антисирийската и прозападна опозиция в Ливан Саад Харири, който е водещ критик на правителството в съседна Сирия. Той е водил неотдавнашно разследване, довело до разкриването на заговор за бомбено нападение и ареста на ливански просирийски политик.

Протести се състояха в Триполи, Бейрут, Сидон и други ливански градове, отбелязва БиБиСи.

Ливанските религиозни общности са разделени между тези, които поддържат правителството на сирийския президент Башар ал Асад, предимно шиити, и представителите на сунитските течения, които подкрепят бунтовниците.

По-рано днес антисирийските политици в Ливан обвиниха Дамаск, че стои зад атентата, извършен вчера в Бейрут.