Френският президент Еманюел Макрон ще посети Германия през май и ще прекара повече дни от планираното с канцлера Олаф Шолц.

Това съобщава "Ройтерс", като цитира свои източници.

По-рано обявеното държавно посещение на Макрон от 26-28 май може да бъде последвано от друго пътуване до Германия през юни.

Това може да е сигнал, че френско-германските отношения остават силни, въпреки сигналите за дълбоко несъгласие между двамата лидери.

Шолц събира в Берлин Макрон и Туск заради различията по Украйна

Шолц събира в Берлин Макрон и Туск заради различията по Украйна

Срещата във формата на "Ваймарския триъгълник" трябва да изпрати ясно послание за подкрепа към Киев

Въпреки че и двамата лидери показват подкрепа за Украйна срещу руската инвазия, неговите подходи за това как да помогнат на страната се различават, като Германия е по-предпазлива относно доставките на оръжия или изпращането на войски.

На среща на върха на ЕС миналата седмица Макрон и Шолц казаха, че искат съвместно да въведат съюз на капиталовите пазари в ЕС и да намалят бюрокрацията на единния пазар.

Източниците казаха, че е планирана нова френско-германска министерска среща в Мезеберг, северно от Берлин, в края на май, което ще накара Макрон да остане по-дълго от предварително планираното.

Макрон е подложен на вътрешен натиск, тъй като партията му няма мнозинство в Националното събрание и проучванията показват, че евроскептичните крайнодесни и крайнолеви партии биха могли да се представят силно на изборите за ЕС в началото на юни.

Следователно и Макрон, и Шолц искат да подчертаят ясно проевропейския курс.

Френският президент ще бъде приет от федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер и ще изнесе реч за Европа в Дрезден.

В Мюнстер той ще получи и наградата за мир на града на 28 май.

Първоначално Макрон планираше държавното посещение за юли 2023 г., но трябваше да го отмени в кратък срок поради безредици във френските градове.

Среща в рамките на така наречения Ваймарски триъгълник, състоящ се от Франция, Германия и Полша, се обмисля за юни, съвпадайки с футболния мач от УЕФА Евро 2024 в Дортмунд на 25 юни между Франция и Полша, казаха източниците.

Туск пред Макрон и Шолц: По-малко приказки и повече оръжия за Украйна

Туск пред Макрон и Шолц: По-малко приказки и повече оръжия за Украйна

Той може да се опита да бъде посредник между Париж и Берлин